Select Page

Samenwerking Tetraeder.solar en EnShared

Tetraeder.Solar en EnShared kondigen hun samenwerking aan tijdens de lancering van de nieuwe versie van de nationale Zonatlas.

Wat is (nieuwe) Zonatlas

Zonne-energie neemt een grote vlucht in Nederland. Steeds meer burgers en bedrijven stappen over op duurzame energie als hun hoofdbron van elektriciteit. Daarnaast gaat ook opslag van energie steeds meer een rol spelen in Nederland. De nieuwe Zonatlas voorziet individuele huishoudens van onafhankelijke informatie over de mogelijkheden om energie op te wekken middels zonnepanelen in combinatie met de mogelijkheden voor opslag. De Zonatlas is voor iedereen kosteloos via het internet te raadplegen.

Begin 2014 heeft de Nederlandse overheid geo-data toegankelijk gemaakt als open data. Tetraeder is het eerste bedrijf in Nederland dat op basis van deze open data van gebouwen, in totaal 12,5 miljoen, in kaart heeft gebracht wat de zonne-energie mogelijkheden zijn.

De directeur van Tetraeder, Stephan Wilforth, gaf bij de lancering van de nieuwe versie van Zonatlas aan: “Het doel van Zonatlas is een nauwkeurige en transparante voorziening te leveren. Burgers dienen de opwekmogelijkheden voor zonne-energie voor hun woning gratis te ontvangen. Wij ondersteunen de overgang naar meer verduurzaming door het opwekken van energie. Om deze reden stellen wij Zonatlas voor alle burgers kosteloos beschikbaar via het internet.”

Zonatlas voorziet in een eenvoudig en effectief rekenprogramma, waarmee individuele huishoudens op een simpele wijze een reële schatting kunnen maken van de opwekmogelijkheden van zonne-energie op hun dak. In de nieuwe Zonatlas is nu ook de energieopslagmogelijkheid opgenomen. Met deze combinatie is het mogelijk om een zo optimaal mogelijk besparingsplan te maken voor een woning. Daarnaast geeft het een huishouden beter inzicht om het persoonlijke gebruikspatroon af te stemmen op de mogelijkheden om duurzame energie op te wekken. Hiermee worden toekomstige gebruikers in staat gesteld om in grote mate zelfvoorzienend te worden.

Ervaringen met Zonatlas tot nu toe

Zonatlas is ontwikkeld door Tetraeder.Solar gmbh. Tetraeder is in Europa marktleider, gespecialiseerd in het in kaart brengen van de individuele mogelijkheden van zonne-energie. Tetraeder is in 2007 in Duitsland begonnen en heeft sindsdien in vele projecten in zes verschillende Europese landen de zonne-energie mogelijkheden berekend. In onder meer Duitsland, Denemarken, Nederland, Frankrijk en Polen zijn inmiddels meer dan 20 miljoen gebouwen in kaart gebracht, verdeeld over meer dan 600 gemeenten in Duitsland en 230 gemeenten in Nederland. De Zonatlas kenmerkt zich door zijn onafhankelijkheid en de hoge mate van accuraatheid.

Samenwerking met EnShared

Maar Zonatlas stopt hier niet! Nieuwe toepassingen voor Zonatlas worden momenteel ontwikkeld in samenwerking met EnShared Development B.V.. EnShared is een systeem integrator in de Nederlandse energiemarkt en voorziet o.a. collectieven van de nodige ondersteuning om hun duurzame energieambities te realiseren. Meer informatie over deze ontwikkelingen zullen op korte termijn worden gepubliceerd. Directeur Thijs Aarten: “Wij zijn erg verheugd met deze ontwikkeling omdat het een innovatieve Duits-Nederlandse samenwerking naar de Nederlandse energie sector brengt.”

Nadere informatie

Bij verdere vragen:

Benader mij gerust of neem contact op met Bas van der Peet (bas.vanderpeet@zonatlas.nl, 088 644 1700)