Select Page

Opinieblog: een veilig huis én de energie transitie

Als we iemand vragen of het logisch is dat je in een veilig huis woont bevestigd iedereen dat. Als we iemand vragen of de Energie Transitie belangrijk is dan zal ook, bijna, iedereen dat positief bevestigen.

Stellen we echter de vraag in de provincie Groningen, dan zijn de antwoorden ineens niet meer zo logisch. En dat begrijpen wij ook heel goed. Een veilig huis waar je op kan vertrouwen is de basis die we allen mogen en moeten eisen. Wij gunnen niemand in Groningen de onzekerheid die ze daar iedere dag ervaren. En voor de Groningers is daarmee de Energie Transitie ook een zeer belangrijk onderwerp, terecht. Niemand weet zeker of minder aardgas uit de bodem halen direct vermindering van bevingen geeft, het lijkt wel heel logisch.

De Energie Transitie heeft echter een ander tempo dan nodig is voor het snel verminderen van de bevingen. We vinden allemaal dat het veel sneller moet, we willen daarvoor echter niet de hoofdprijs betalen. Door alle communicatie over de bevingen en de oorzaak – het gas verbruik – ontstaat er een verkeerd beeld met betrekking tot gas en ons zeer fijnmazige gasnetwerk.

Let op: uiteindelijk streven wij ernaar dat we geen fossiele brandstoffen meer gebruiken om in onze energiebehoefte te voorzien. We zijn echter wel realistisch en voorzien dat we niet snel genoeg all-electric kunnen gaan. Alle initiatieven daar naar toe, dragen wij een meer dan warm hart toe. De Energie Transitie kan echter niet zonder een oplossing die ons gedurende de komende 20-30 jaar ondersteund om het warm te hebben. En dan wel op de juiste momenten. Die oplossing is momenteel helaas nog ons gasnetwerk, en voorlopig nog stoken van Nederlands- of steeds meer buitenlands aardgas, totdat er alternatieven zijn.

We willen daarom pleiten voor 2 punten:

  • Beste overheid en aandeelhouders van de NAM; Ga daadwerkelijk de stap zetten om de mensen in Groningen te laten ervaren dat we heel serieus zijn in het oplossen van hun onzekere situatie. De eerste stappen van de nieuwe minister spreken ons in ieder geval aan!
  • Ga de dialoog over gas en het gasnetwerk voeren vanuit de technische mogelijkheden die er zijn en de investeringen die we al gedaan hebben.

We beseffen ons dat op diverse punten wellicht te weinig nuance is aangebracht, zouden we al die nuances aanbrengen dan zou dit bericht onleesbaar worden. Door het op deze wijze te verwoorden willen we een dialoog  starten waarmee we recht doen aan de twee zeer belangrijke punten; Veilige woningen voor alle Groningers en een transitie naar volledig duurzaam waarbij we slim nadenken over het gebruik van gas en ons gasnetwerk.