Opinieblog: 2019, een jaar van stijgingen
In september 2018 werd bekend gemaakt dat er vanaf januari 2019 een hoop zou gaan veranderen. Als werkende en als huizenbezitter voorzag ik niet direct de consequenties hierin. Een BTW verhoging van 6% naar 9%? Een stijging van 3% valt nog mee, toch? Verhoging in energielasten? Elk jaar stijgt dit toch iets? De impact is echter hoger dan aanvankelijk gedacht. Zo zijn de meeste artikelen in een AH mandje, zoals dat stukje biefstuk of die kruimige aardappelen, met 6% btw belast. Een bezoek bij de kapper valt nu ook wat duurder uit, laat staan een avond uiteten met je partner of een overnachting in een mooi hotel. Het gemak waarin we geld spenderen aan lekker eten en drinken, dagjes of avondjes uit zal niet meer vanzelfsprekend zijn.
Hetzelfde gemak waarmee we fors overbieden op huizen die je 5 jaar geleden voor 60% van de huidige verkoopprijs kon kopen. Echter als je dan datzelfde huis naar je eigen wensen wilt aanpassen, dan zal de plaatselijke schilder of stukadoorbedrijf zich ook nog melden met een verhoging van 3% want ook zij vallen onder het lage BTW tarief.
Maar toch: je hebt een mooi huis gekocht en nog steeds lekker eten en drinken in de koelkast. Zo erg is het allemaal toch niet? Dan zie je opeens je energienota en is het verdraaid: gaat die ook omhoog? Want ja, per 1 januari 2019 zijn er nieuwe tarieven waarbij de gemiddelde jaarlijkse energierekening nu uitkomt op 2074(1) euro. Is dit veel denk je dan? Nou in vergelijking met een jaar geleden is dit een stijging van 334 euro. Daarnaast is de verwachting voor 2019 dat huishoudens bij gelijkblijvend verbruik 61 euro meer aan elektriciteit en 101 euro meer aan gas gaan betalen. En dan zit je daar: in je nieuwe huis, waarschijnlijk groter dan voorheen en dus niet met een gelijkblijvend verbruik. En dan denk je eind februari, inderdaad: een jaar met stijgingen. (1) http://www.energienieuws.info/2019/02/energierekening-334-euro-hoger.html