Select Page

Is prijs op de offerte ook de uiteindelijke prijs die u zult betalen?

Bij het aanvragen van uw zonnepanelen offerte, zult u vaak in de voorwaarden van de offertes lezen dat de offerte enkel geldig is onder voorbehoud van een schouw. Dit doen installateurs omdat zij pas terplekke kunnen beoordelen of zij uitkunnen met de standaard materialen en of uw meterkast geschikt is. EnShared probeert de offerte zo volledig mogelijk te maken en alle verwachtte kosten in de offertes te verwerken. De schouw blijft echter een essentieel onderdeel.

Schouwen

Tijdens het schouwen, wordt het inventarisatieformulier ingevuld door de adviseur. Dit zijn vragen die de monteurs graag beantwoord willen hebben voordat zij met alle materialen voor de deur staan. De adviseur zal samen met u de optimale plaats zoeken voor de omvormer, het dak zal opgemeten worden, de meterkast wordt bekeken en het kabeltraject wordt bepaald. Bij schuine daken zal er ook een dakpan worden opgemeten. Houdt er rekening mee dat de adviseur overal bij moet kunnen en foto’s van zal maken. Hij moet het immers delen met de installatieteams.

Omvormer

De omvormer plaatsen wij het liefste zo dicht mogelijk bij de panelen. Wat er nodig is in die ruimte is een verticale wand (Niet van gips!). Een omvormer weegt flink wat, dus het liefste een wand van steen of beton. In de offerte wordt ervan uit gegaan dat er zo’n wand is, dus eventuele kosten voor houtwerk staan niet op een standaard offerte.

Dak

Een adviseur kan bepalen of een dak geschikt is voor zonnepanelen. Het gaat de adviseur dan met name om de draagkracht van de dakconstructie (balken onder de dakpannen) en de staat van het bituum of onderliggend dakbeschot (liggen hier bv. plassen op, of zitten er scheuren in dan wijst het op benodigd onderhoud of het maken van een constructieberekening). Bij een standaard offerte gaan wij ervan uit dat een dak genoeg draagkracht heeft en hier geen extra versteviging nodig is. Houd er rekening mee dat er bij een pannendak mogelijk wat dakpannen zullen sneuvelen. Reserve dakpannen zijn geen overbodige luxe.

Meterkast

Een meterkast moet door de brandweer in twee handelingen spanningsvrij gemaakt worden. Dit kan in de meeste meterkasten door een hoofdschakelaar of een aardlek schakelaar. Achter iedere vier groepen moet een aardlek schakelaar zitten. Hoewel dit (nog) geen verplichting is, wordt dit wel aangeraden in de NEN1010 normen. Bij het schouwen kijken wij of er ruimte is voor een groep voor de zonnepanelen in de meterkast. Tevens moet de meterkast binnen twee stappen spanningsvrij gemaakt kunnen worden, dus dit is iets waar wij extra op letten. Indien aan deze voorwaarden niet voldaan kan worden, moeten er extra kosten gemaakt worden om de meterkast aan de normen te laten voldoen. In de offertes gaan wij ervanuit dat u OF een hoofdschakelaar heeft, OF maximaal 4 groepen achter één aardlekschakelaar.

Kabeltraject

Het kabeltraject is iets waar wij extra aandacht aan besteden. Bij woningen zit erg vaak geen kabelgoot of koof voor de monteurs om een kabel langs te trekken. Er zijn altijd meerdere opties. Vanaf de omvormer mag het kabeltraject maximaal 12-15 meter zijn naar de meterkast. Indien de kabels langer moeten zijn, gelden er andere prijzen voor extra kabel. Ook is het aantal dakdelen belangrijk. Meerdere dakdelen, betekent meer kabels. Dit staat al wel op een standaard offerte. Gekeken moet worden of het kabeltraject uitgevoerd kan worden zoals besproken. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties zal de prijs aangepast moeten worden.

Praktijk

In de praktijk kan 90% van de offertes uit. Wij houden al rekening met de meeste zaken die we tegen kunnen komen en zullen telefonisch al veel kunnen inventariseren voordat wij een offerte maken. De zaken die een adviseur tegenkomt zullen meestal beperkte kosten meebrengen, echter alles ten gunste van een kwaliteit installatie. Op de totaalprijs is dit vaak nog geen 1%. De adviseur zal dit direct tijdens de schouw aangeven, waardoor u nooit achteraf verrast wordt met onverwachte kosten. Grotere aanpassingen zijn bijvoorbeeld het totaal vervangen van de meterkast. Ook deze kosten zullen indien nodig aangegeven worden tijdens de schouw. U tekent dus nooit voor iets wat achteraf ineens veel hoger blijkt. Als u bang bent dat u extra kosten gaat maken door een verouderde meterkast, stuur dan een foto van uw meterkast naar uw adviseur. Deze kan u vooraf al meer duidelijkheid geven.