Gasloos bouwen komt veel sneller! Mooi of juist vervelend?
In de vorige blog is stil gestaan bij de situatie van de Groningers en de energietransitie.
Je merkt dat we als Nederland BV steeds meer doen voor Groningen. Sinds 31 januari is er zelfs een schadeprotocol, daar zijn we heel blij mee.
Dan naar het 2e kamer besluit. De 2e kamer heeft besloten dat we versneld gasloos moeten bouwen. Dat is ook weer een mooie stap.
Wat me echter bevreemd … Er komen direct signalen uit de markt dat het nu wel heel snel gaat. De markt geeft aan dat ze minimaal een jaar extra nodig hebben om met de juiste oplossingen te komen. Wat gaat er nu mis?
We zijn van mening dat we wellicht een klein beetje te maken hebben met symbool politiek. De markt heeft nl. via meerdere kanalen duidelijk gemaakt dat “Gasloos” zeker kan, het vergt alleen wel een bepaalde doorlooptijd…
De markt is dus eigenlijk een beetje verrast…. Ik heb ooit een lezing gehad over de MeanTimeBetweenSurprises, dat was in 2007… Kinderen houden van verassingen, volwassenen niet. Bij de snelheid waarmee de 2e kamer nu doorpakt zie je dat de markt verrast is. Er zijn natuurlijk ook partijen blij; Greenpeace, Urgenda etc. Ze mogen natuurlijk ook blij zijn! Zonder deze partijen zouden we nu veel minder ver zijn met de Energie Transitie.
Enige punt wat ons in de weg zit is dat meer of minder snelheid niet zomaar lukt. We hebben namelijk met een paar natuurkundige principes te maken.
Er zijn niet ineens meer technische mensen om de nieuwe technieken te plaatsen. Nog niet alle technieken zijn helemaal uitgedacht en ontwikkeld. Wat doen we als we in een wijk niet alleen elektrisch gaan koken maar ook verwarmen en … elektrisch rijden.
Dan kan je in één keer aan de grenzen zitten van iets heel praktisch, de capaciteit van een elektriciteitskabel.
Voor de meeste mensen is dit een detail. Voor de experts is het echter een heel interessant en spannend vraagstuk. Deze experts zullen er alles aan doen om de verassing van meer snelheid maken niet te blokkeren, ze hebben echter wel een zorgpunt. Wat als de kabels het niet aankunnen of de mensen er nog niet zijn om het allemaal te realiseren.
Ons verzoek/suggestie: zorg voor een dialoog gebaseerd op feiten, natuurkundige en logistieke zaken om precies te zijn, en heb begrip dat het soms net iets anders loopt dan de politiek nu ineens wil. Als we niet oppassen gaan we anders binnenkort discussies krijgen waarbij de experts gaan roepen: Eerst hou je de Energie Transitie tegen en nu moet het ineens op hoge snelheid…
Nog een sidenoot, Gasloos bouwen betreft maar een fractie van de woningvoorraad, wat gaan we nu eigenlijk doen om de bestaande bouw echt grondig aan te pakken?
PS: inmiddels verschijnen de eerste artikelen in de krant dat een deel van de Nederlandse huiseigenaren de stap naar Gasloos niet of zeer moeilijk kan betalen. Wat is nu de reactie van de 2e kamer?