Select Page

Een groen voornemen voor vve’s! 2016 is het jaar van de zon

Zo aan het begin van 2016 een oproep aan leden, bestuurders en beheerders van Verenigingen van Eigenaren voor een mooi groen voornemen in 2016. Onderzoek de kansen voor zonne-energie bij je VvE! 2016 wordt namelijk een mooi jaar om gebruik te maken van de kansen die er zijn om gezamenlijk jouw dak nuttig te gaan gebruiken! Door de aanpassingen in het belastingplan 2016, technische ontwikkelingen en de prijsdalingen van zonnepanelen is er waarschijnlijk meer mogelijk dan je denkt! Middels een reeks aan blog-berichten willen we inzicht geven voor de mogelijkheden in zonne-energie en VvE’s !

Één miljoen huishoudens onder VvE’s

In Nederland zijn er in totaal ongeveer 120.000 VvE’s (85.000 ingeschreven bij de kamer van koophandel) variërende in grootte van 2 tot meer dan 50 appartementen. Omgerekend zal ongeveer 10-15% van de woningvoorraad onder een VvE vallen. Dit is een combinatie van koop- en huurappartementen. Een flink groep dus die ook haar rol kan spelen om de gebouwde omgeving duurzamer te maken.

Ook als appartement zelf substantieel opwekken

Dat een vrijstaande woning met een gunstig dak veel stroom kan opwekken is inmiddels wel duidelijk. Met een gemiddeld beschikbaar dakoppervlak voor zonnepanelen van 60 m2 kan ongeveer 4.600 kWh aan stroom jaarlijks worden opgewekt. Echter een gemiddeld appartement heeft ook al ruimte voor 3 tot 7 panelen. Dat is nog steeds 750 tot 1.700 kWh opwekking per huishouden! Het gemiddelde stroomverbruik van een woning ligt op ongeveer 3.500 kWh per jaar. Dus ook voor appartementseigenaren met een gezamenlijk dak is stroom opwekken een interessante manier om te verduurzamen en je energierekening structureel te verlagen.

Welke mogelijkheden zijn er?

Ook al enthousiast om met je vve zonne-energie te gaan opwekken? Er zijn al tal van manieren om als VvE te investeren in een gezamenlijke installatie. Onderstaande figuur geeft in hoofdlijnen drie opties weer. Wil je meer informatie over zonnepanelen, check dan bijvoorbeeld de website van Milieucentraal. EnShared helpt een VvE graag om alle mogelijkheden in kaart te brengen.

Nadere toelichting op bronnen en berekeningen:

  • De aantallen VvE’s komen uit een rapportage van het voormalig VROM, Bron rijksoverheid, 2012
  • De gemiddelde beschikbare dakoppervlakken per woningtypen is uit een recent rapport gehaald van onderzoeksbureau DNV-GL. Brondocument: Het potentieel van zonnestroom in de gebouwde omgeving van Nederland, DNV-GL 2014. Uit de studie Vreugdenhil, 2014.
  • Het gemiddeld beschikbaar dakoppervlak van een appartement in een flat of ruime woning is 18-24 m2)
  • De opgewekte jaarlijkse hoeveelheid stroom is berekend met een standaard paneel van 1,65 m2 met 285 wattpiek geïnstalleerd. Uitgaande dat de helft van het beschikbaar dakoppervlak bruikbaar is.