Select Page

De zonpotentie van 12,5 miljoen Nederlandse daken berekend!

Van 12,5 miljoen Nederlandse daken is het zonne-energie potentieel berekend!

De nieuwe Zonatlas plaatst zonne-energie op de voorgrond in de energie transitie discussie. Zij benadrukt daarmee haar ondersteunende rol in het realiseren van een meer duurzame energiehuishouding in Nederland.

Zonne-energie neemt een grote vlucht in Nederland. Dat is goed nieuws want ‘Zonne-energie is een essentiële bouwsteen voor een duurzame energiehuishouding’ en ‘noodzakelijk om de doelstellingen uit het SER energieakkoord te halen’ zegt prof. Wim Sinke van ECN en de universiteit van Amsterdam.

Zonne-energie sterk gegroeid

Zonne-energie is de laatste jaren sterk gegroeid, en nog steeds wordt echter maar een fractie van de mogelijkheden benut. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energie als hun hoofdbron van elektriciteit. Daarnaast gaat ook opslag van energie een rol spelen in Nederland,
net als in Duitsland. Nederlanders zouden het prachtig vinden als ze TV kunnen kijken met gebruikmaking van hun eigen opgeslagen zonne-energie. De nieuwe Zonatlas voorziet individuele huishoudens van onafhankelijke informatie over de mogelijkheden om energie op te wekken middels zonnepanelen eventueel in combinatie met opslag. De Zonatlas is voor iedereen kosteloos via het internet te raadplegen. Bekijk het zelf op www.zonatlas.nl.

Zonatlas en de Nederlandse gemeenten

Samen met de 230 gemeenten die gebruik maken van Zonatlas, de provincies en Klimaatverbond Nederland heeft Tetraeder de Zonatlas ontwikkeld en is daarmee één van de stuwende krachten in de overgang naar duurzame energie. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld verwijzen naar niet commerciële
zonne-energieprojecten in Zonatlas wanneer een inwoner een dak heeft dat niet geschikt is.

Maar Zonatlas stopt hier niet! Nieuwe toepassingen voor Zonatlas worden momenteel ontwikkeld in samenwerking met EnShared Development B.V.. EnShared is een systeem integrator in de Nederlandse energiemarkt en voorziet o.a. collectieven van de nodige support om hun duurzame energieambities te realiseren. Meer informatie over deze ontwikkelingen zullen op korte termijn worden gepubliceerd. Directeur Thijs Aarten: “wij zijn erg verheugd met deze ontwikkeling omdat het een innovatieve Duits-Nederlandse samenwerking naar de Nederlandse energie sector brengt.”

Lees het volledige persbericht hier: zonatlas_persbericht_25mei2015